Dlaczego warto wybrać izolację cieplną ze styropianu lub polistyrenu ekstrudowanego?

Print image
Copy link image
time image 2-3 minuty
Dlaczego warto wybrać izolację cieplną ze styropianu lub polistyrenu ekstrudowanego?

MATERIAŁY SPIENIONE – czyli polistyren ekspandowany (popularny styropian) oraz polistyren ekstrudowany – mają dobre własności termoizolacyjne (odpowiednio: 0,035–0,042 i 0,027–0,038 W/(mK)). Oba powstają w wyniku spienienia granulek polistyrenu, przy czym procesowi wytwarzania polistyrenu ekstrudowanego towarzyszy wyciskanie stopionej masy i walcowanie jej na wymaganą grubość.

Dlaczego warto wybrać izolację cieplną ze styropianu lub polistyrenu ekstrudowanego?

  • Ocieplenie jest trwałe. Po okresie 40-50 lat właściwości mechaniczne i izolacyjność cieplna płyt nie pogarszają się.
  • Są to materiały bardzo lekkie. Ułatwia to ich transport na plac budowy i montaż.
  • Płyty z polistyrenu ekstrudowanego można stosować w miejscach, gdzie termoizolacja narażona jest na bezpośredni kontakt z wilgocią.
  • Polistyren ekstrudowany jest cieplejszy od styropianu (ma niższy współczynnik przenikania ciepła).
  • Do obróbki elementów nie są konieczne żadne specjalistyczne narzędzia. Cięcia wykonuje się zwykłym nożem, do wyrównania powierzchni stosuje się papier ścierny. Przy obróbce polistyrenu ekstrudowanego w porównaniu ze styropianem, powstaje mniej pyłu.
  • Są to tworzywa całkowicie nieszkodliwe dla zdrowia ludzkiego – nie powodują alergii, nie drażnią dróg oddechowych.

Na co warto zwracać uwagę wybierając płyty styropianowe lub elementy z polistyrenu ekstrudowanego?

  • Należy dobrać odmianę styropianu w zależności od miejsca jego zastosowania.
  • Ocieplając ściany fundamentowe i piwnice należy zastosować kształtki z rowkami odprowadzającymi wodę.
  • Wszędzie tam, gdzie istotne jest zachowanie równej powierzchni izolacji cieplnej i eliminacji mostków cieplnych, należy wykorzystać płyty łączone na pióro/wpust. W miejscach trudnodostępnych można wykorzystać granulat styropianowy.

fot. Marbet

aktualizacja: 2013-10-02 07:43:44
Przeczytaj również
Czytaj tak, jak lubisz
W wersji cyfrowej lub papierowej
Moduł czytaj tak jak lubisz